Tejfölös-gombás galette

Hozzávalók
  • 3 adag
  • Normál elkészítés

A galette francia eredetű tésztaféleség, melynek sós és édes verziója is létezik. Különlegessége, hogy a pitét nem formában sütjük, hanem a széleit kissé behajtva látványos, rusztikus sós lepényt készítünk belőle. Bár mérete nem nagy, a gazdag vajas tészta miatt laktató vacsora vagy ebéd lehet belőle.

Elkészítés
  1. A lisztet, a hideg, felkockázott vajat és a sót pörgessük meg egy késes aprítóban és adjunk hozzá annyi jeges vizet, amitől épp összeáll a tészta.

  2. Kézzel gyorsan gyúrjuk össze és folpackba csomagolva  tegyük hűtőbe, amíg elkészül a gomba.

  3. A gombákat vágjuk jó fél centi vastag szeletekre és dobjuk a forró olajba. Forgassuk meg nagy lángon, morzsoljuk hozzá a Gombaleveskockát, majd további 4-6 percig süssük, végül tegyük félre.

  4. Vegyük ki a hűtőből a tésztát és egy sütőpapíron nyújtsuk kb. 25 centis körré, majd kenjük meg a felvert tojás egy részével.

  5. A tejfölt kis halmokban helyezzük a tésztára, rakjuk rá a gombaszeleteket és a felkarikázott hagymát, de a szélén 2-3 centit hagyjunk üresen.

  6. A széleit körben kissé hajtsuk vissza, kenjük le a maradék tojással, majd a sütőpapírral együtt csúsztassuk át a tepsire és 200 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 20-24 percig, amíg a tészta széle aranybarna lesz.

  7. Tálaláskor szórjuk meg bőven friss zöldfűszerrel és fogyasszuk egészséggel.

#okostipp

A tészta jól bírja a fagyasztást, ezért érdemes dupla mennyiséget készíteni, így legközelebb percek alatt a sütőbe kerülhet a finom galette.

Szólj hozzá!
Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére