•  
  •  
  •  
  •  
  •  
3,0

Zsömle hatféle gabonából

Hozzávalók
  • 1/2 kiskanál
  • 1/2 kiskanál cukor
  • 2 dl (de megfelel a vajjal összekevert víz is) tej
  • 1,5 dkg vaj
  • 2 dl tej (de megfelel a vajjal összekevert is) víz
  • 35 dkg 6 féle gabonából készült liszt
  • 0,3 dkg száraz élesztő
  • 4 adag
  • Normál elkészítés
Elkészítés
  1. Az élesztőt olvaszd fel langyos tejben majd öntsd a cukorral és a sóval összekevert lisztre
  2. Keverd bele az olvasztott vajat majd gyúrd jól össze (ha szükséges tehetsz még bele tejet)
  3. Ha a massza ragad, lisztezd meg a kezed, de csak enyhén
  4. Semmiképpen ne keverj lisztet a tésztába
  5. Hagyd meleg helyen kelni, amíg a duplájára dagad
  6. Ezután tedd a tésztát a gyúródeszkára és nyújts belőle 2 cm vastag, téglalap alakú lapot, majd vágd négybe
  7. Igazgasd el a széleit és helyezd a tepsibe
  8. Hagyd melegben pihenni, majd süsd 200 fokon 25 percet (a hőmérséklet természetesen függ a sütőtől is)
  9. Amikor kész a pogácsa, szedd ki a sütőből és fedd le nedves ruhával
  10. Mivel több féle gabonából készült, a zsömle elég tömény, frissen, a sütőből kiszedve is kemény
  11. A nedves ruha megpuhítja, anélkül hogy eláztatná
  12. Annak ellenére hogy tömény, a belseje puha
  13. Ha azt szeretnéd hogy jobban felfújódjon és még puhább legyen, készítsd fél adag fehér liszttel
Szólj hozzá!
Nézd te is elsőként Youtube videóinkat
Vissza a tetejére